Candidatura la UNESCO pentru meșteșugul sticlei artizanale
În Saint-Louis-lès-Bitche (Moselle), fosa care conține vechile cuptoare ale celei mai vechi fabrici de cristal din Franța este încă vizibilă în muzeul amplasat chiar deasupra și care prezintă istoria fabricii. O bilă incandescentă este modelată în formă de pahar, apoi este tăiată, gravată, decorată și inspectată pentru a produce piese excepționale: Fabricarea obiectelor din sticlă sau cristal, în care sunt implicate multe persoane și care necesită un efort colectiv considerabil, este deosebită din punct de vedere estetic.
Meșteșugul sticlei în Franța – o tradiție ce se reinventează
În decembrie anul trecut, „cunoștințele, tehnicile și abilitățile de fabricare a sticlei artizanale” au fost incluse în patrimoniul mondial UNESCO. Candidatura, depusă de Ministerul francez al Culturii, a fost făcută împreună cu Republica Cehă, Finlanda, Germania, Ungaria și Spania. Ea a fost motivată de dorința de a păstra acest meșteșug, având în vedere că un sticlar are nevoie de cel puțin „zece ani pentru a atinge excelența în domeniul său”, a declarat Elodie Gillet, secretar general al Federației franceze a cristalului și sticlei, pentru AFP. „Sticlarul învață adesea de la un alt sticlar,” adaugă ea, subliniind „necesitatea de a anticipa” formarea viitorilor artizani.
Renașterea meșeriei de sticlar
Aproximativ 5.000 de oameni lucrează în industria sticlei în Franța, formând „una dintre cele mai mari comunități de sticlari din Europa”, conform doamnei Gillet. Fără o nouă generație de meseriași, „aceste profesii riscă să dispară pentru totdeauna.” În Lorena se găsește și Centre européen de recherches et formation aux arts verriers (Cerfav), singura instituție din Franța care oferă ucenicilor cele patru Certificate d’aptitude professionnelle (CAP) în domeniul sticlăriei.
Inovație și adaptare în meșteșugul sticlei
Inovația și adaptarea la schimbările climatice sunt aspecte importante în aceste sectoare. Meșteșugarii sticlei se confruntă cu mai puține dificultăți legate de inovație, sticla fiind un material care poate fi reciclat la nesfârșit. Cu toate acestea, creșterea costurilor energiei are un impact colosal pentru artizani, care sunt adesea întreprinderi mici.