Rata celor care au încheiat asigurare facultativă pentru locuință
Rata celor care au încheiat asigurare facultativă pentru locuință este aproape la jumătate față de media europeană, atrage atenția la RFI Alex Ciuncan, director general al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România. „Putem vorbi, cred, despre un cumul de factori, de la tot ceea ce înseamnă educație financiară, despre percepții legate de modul în care funcționează o asigurare. Putem să ne gândim și la niște aspecte care țin de convingerile pe care le avem, poate mulți dintre noi, ca balcanici, că nouă nu ni se poate întâmpla, însă e important să discutăm deschis despre toate acestea, pentru că ne apropiem în scurt timp de comemorarea a 47 de ani de la cutremurul din 1977. Cred că e un motiv în plus cumva ca să fim ceva mai atenți, mai aplecați pe această zonă, pentru că riscul major în cazul în care nu suntem protejați de o asigurare este să rămânem fără un acoperiș deasupra capului.”
Cum stăm față de alte țări din Uniunea Europeană la acest capitol?
Mă uit acum la un recent sondaj realizat de către Comisia Europeană și vorbim despre percepții, vedem aici că la nivel european gradul de cuprindere în asigurare, vorbind de locuințe, este de undeva la 65%. Asta înseamnă, în traducere, că 65% din locuințe, ca medie la nivel european, sunt asigurate. Ca să vă dau și un exemplu, în Polonia vorbim de undeva la peste 60% acum. Bineînțeles că asta ne arată și potențialul pe care îl avem în România și cred că tocmai de aceea e bine și vă mulțumesc că ridicați acest subiect și că ne dați șansa să vorbim despre faptul că există aceste soluții care sunt la îndemâna oricui și că trebuie, într-o formă sau alta, să avem grija de bunurile cele mai de preț locuințele.
Procentul locuințelor pentru care s-a încheiat o asigurare facultativă a ajuns în
„Într-adevăr, în momentul de față, locuințele din municipiul București și din Ilfov sunt protejate în proporție de 28%. E o creștere de 7 puncte procentuale, față de primele nouă luni din 2022. Evident că este o creștere îmbucurătoare, însă important este ca fiecare dintre noi să ia decizii în cunoștință de cauză, decizii informate. Evident, trebuie să creștem pe cât se poate gradul de penetrare, procentul locuințelor asigurate.”
Sursa: RFI