Un an de la lansarea Sistemului de Garanție-Returnare: România, mai curată cu 2 miliarde de ambalaje mai puțin
Într-o lume în care poluarea și deșeurile devin o problemă tot mai acută, România a făcut un pas semnificativ în direcția sustenabilității și a economiei circulare. Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat recent că Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) a reușit să reducă numărul de ambalaje aruncate în gropile de gunoi, pe marginea drumurilor, în lacuri sau în păduri cu nu mai puțin de 2 miliarde în doar un an de la implementare.
Un parteneriat public-privat de succes
SGR este descris de Fechet ca fiind cel mai mare parteneriat public-privat din România și cel mai mare proiect de circularitate de la Revoluție încoace. În cadrul acestui sistem, 2,32 miliarde de ambalaje au fost returnate între decembrie 2023 și septembrie 2024. În plus, aproximativ 144.000 de tone de ambalaje au fost predate de RetuRO către reciclatori, pentru fabricarea de noi ambalaje, conform principiului bottle-to-bottle.
Performanțe peste așteptări
Ministrul Mediului a subliniat că performanța SGR a depășit așteptările. În luna septembrie, ultima evaluată, procentul de ambalaje returnate a atins 81%, o cifră pe care Fechet o descrie ca fiind „absolut spectaculoasă”. Acesta a adăugat că aceste rezultate sunt mult peste ceea ce se aștepta în urmă cu un an și cu siguranță peste ceea ce se anticipa cu 10 sau 20 de ani în urmă.
Un pas înainte pentru România
În contextul în care multe țări occidentale avansate au implementat deja astfel de sisteme cu succes, România a demonstrat că poate urma același drum. Fechet a subliniat că SGR a contribuit semnificativ la curățenia țării și la reducerea poluării. În plus, a fost inaugurat recent al 7-lea centru de sortare și numărare a ambalajelor SGR, în județul Prahova, ceea ce indică o extindere și o consolidare a acestui sistem.
Sursa: Realitatea.net