Summitul NATO din 2024: O aniversare cu impact major
În 2024, lumea va asista la un eveniment de anvergură: Summitul NATO, care marchează 75 de ani de la înfiinţarea celei mai puternice alianţe politico-militare din istorie. Această alianță a demonstrat, în special în perioada tensionată a conflictului cu Ucraina, că unitatea, solidaritatea și hotărârea Aliaților sunt principalele sale atuuri strategice.
România: Două decenii de apartenență la NATO
În același an, România își va sărbători propriul jubileu: două decenii de la aderarea la NATO. Această apartenență a oferit cetățenilor români cele mai solide garanții de securitate din istoria țării. România s-a dovedit a fi un aliat puternic și responsabil, un furnizor semnificativ de securitate și stabilitate în regiunea Mării Negre și dincolo de aceasta.
Președintele Klaus Iohannis: NATO, un fundament al dezvoltării României democratice
Președintele Klaus Iohannis va sublinia la Washington că apartenența la NATO este unul dintre pilonii dezvoltării democratice a României, profund angajată în arhitectura de securitate europeană și euroatlantică.
Decizii majore în cadrul Summitului NATO
În cadrul Summitului, liderii NATO vor lua decizii importante privind consolidarea sprijinului pe termen lung pentru Ucraina, oferind mai multă predictibilitate acestei țări. De asemenea, vor fi adoptate mai multe documente oficiale, printre care Declarația Summitului și o Declarație a Consiliului NATO-Ucraina.
Președintele Iohannis: Apărarea colectivă și legătura transatlantică, esențiale pentru NATO
Președintele României va evidenția, în sesiunile de lucru, importanța crucială a legăturii transatlantice și a apărării colective, în baza Articolului 5. În acest sens, va susține deciziile Aliate privind consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare și va solicita acordarea unei atenții sporite Flancului Estic și Mării Negre, regiune de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică.
Integrarea euroatlantică a Ucrainei în NATO: Un proces ireversibil
Președintele Klaus Iohannis va sublinia că postura NATO se fundamentează pe forțe, capabilități și aranjamente de comandă și control robuste și eficiente, capabile să răspundă tuturor amenințărilor. În cadrul reuniunii, România va susține pachetul de sprijin substanțial pentru Ucraina. Va arăta că integrarea euroatlantică a Ucrainei în NATO este ireversibilă, în linie cu deciziile adoptate la Summitul NATO de la București din 2008 și de la Vilnius din 2023.
Consolidarea rezilienței și aprofundarea cooperării cu partenerii NATO
Alte teme care vor fi discutate de lideri la Washington se referă la consolidarea rezilienței, răspunsul NATO la amenințările din Sud și aprofundarea cooperării cu partenerii NATO. În arhitectura geopolitică a lumii, Organizația Tratatului Nord Atlantic va continua să asigure cadrul necesar cooperării pe zona de securitate și de consolidare a încrederii reciproce între Aliați, oferind cetățenilor spațiului euroatlantic nivelul de securitate necesar prezervării valorilor democratice și a calității vieții.
Sursa: Realitatea.net