Maia Sandu, o „rață șchioapă” sau președinta diasporei? Propaganda rusă și alegerile din Moldova
Rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, care au avut loc duminică, au fost prezentate de agenția de știri de stat din Rusia, TASS, într-o lumină care ridică semne de întrebare. Potrivit datelor disponibile după numărarea a 98% din voturi, președinta în exercițiu, Maia Sandu, se află în fruntea alegerilor. Cu toate acestea, TASS a subliniat că „în Moldova, au fost procesate 100 la sută din procese verbale. Potrivit CEC, în interiorul țării, locuitorii au votat preponderent pentru Stoianoglo, care a obținut 51,19 la sută. El a câștigat în 19 din cele 36 de regiuni. Sandu are 48,81%”.
Voturile diasporei, un factor decisiv
TASS a evidențiat rolul crucial al voturilor exprimate de moldovenii din străinătate: „După procesarea a 89,18 la sută din procesele verbale din secțiile de votare din străinătate, Sandu conduce cu 82,33%. Stoianoglo are 17,67 %”. Această tendință a contribuit substanțial la avansul președintei în exercițiu, transformând-o într-o câștigătoare a alegerilor prezidențiale, conform rezultatelor preliminare ale Comisiei Electorale Centrale (CEC), unde Sandu era creditată cu 55,26% din voturi, comparativ cu 44,74% pentru Stoianoglo.
Reacții politice și acuzații
Pe lângă rezultatele propriu-zise, TASS a comentat contextul tensionat al alegerilor: „Actuala campanie electorală s-a desfășurat pe fondul unor presiuni serioase din partea autorităților de la Chișinău. Politicienii opoziției au fost percheziționați și reținuți în mod regulat, împotriva lor au fost deschise în mod repetat dosare penale, iar multe instituții media au fost închise”.
Problemele votului din Rusia
Agenția a mai punctat dificultățile cu care s-au confruntat moldovenii din Rusia în exercitarea dreptului de vot, subliniind numărul redus de secții de votare deschise: „În Rusia, unde, potrivit diferitelor estimări, trăiesc între 300.000 și 500.000 de moldoveni, conducerea republicii a decis să deschidă doar două secții de votare, și numai la Moscova. Ca urmare, la fel ca acum două săptămâni, au fost mulți oameni care, chiar și după ce s-au deplasat în capitală și au stat la o coadă imensă, nu au avut timp să voteze”.
Maia Sandu, o „rață șchioapă” sau președinta diasporei?
Liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, a comentat în exclusivitate pentru TASS, subliniind că „cetățenii care trăiesc în țara sa natală au refuzat să aibă încredere în Sandu și ea s-a transformat într-o «rață șchioapă»”. Alte publicații rusești, precum Komsomolskaya Pravda, au titrat cu o notă critică: „Maia Sandu a pierdut alegerile prezidențiale chiar în Moldova. Sandu câștigă alegerile datorită voturilor de la secțiile de votare din străinătate. Sandu nu este președintele Republicii Moldova. Sandu este \”președintele diasporei\””.
Maia Sandu, o voce pentru democrație
În ciuda provocărilor și acuzațiilor, Maia Sandu a făcut o declarație de susținere pentru cetățeni și democrație, încurajând speranța pentru viitor. „Moldova, eşti o învingătoare! Azi, dragi moldoveni, aţi oferit o lecţie de democraţie, demnă de a fi scrisă în manualele de istorie. Azi, voi aţi salvat Moldova. În alegerea noastră pentru un viitor demn, nu a pierdut nimeni. Libertatea, adevărul şi dreptatea au învins. Moldova a reuşit să-şi arate voinţa şi puterea prin votul fiecăruia dintre noi. Am dovedit că uniţi reuşim să-i învingem pe cei care voiau să ne îngenuncheze”, a declarat Sandu.
Sursa: Realitatea.net