Un gest de solidaritate sau o provocare strategică? România donează un sistem de rachete Patriot Ucrainei
Într-o mișcare care va consolida poziția României ca furnizor de securitate regională și va întări relația de parteneriat cu Statele Unite ale Americii, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că va dona Ucrainei unul dintre cele șapte sisteme Patriot pe care le-a achiziționat de la SUA. Potrivit documentelor trimise Legislativului, această donație va fi realizată prin modificarea Legii 222 din 2017, care a permis României să cumpere sistemele Patriot de la Statele Unite pentru suma de aproape 4 miliarde de dolari.
Un sistem Patriot pentru Ucraina: o mișcare strategică
Patru dintre cele șapte sisteme Patriot au ajuns deja în România, dintre care două sunt operaționalizate. Celelalte trei vor ajunge în România în perioada imediat următoare. În ceea ce privește sistemul care va fi donat Ucrainei, MApN nu a furnizat o dată exactă pentru donație, lăsând acest lucru la latitudinea Guvernului României, cu recomandarea ca acest lucru să aibă loc „cât mai rapid posibil”.
Finanțarea donației: o problemă rezolvată
Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a aprobat donația în ședința din iunie. Conform proiectului, România nu va plăti din bugetul de stat pentru noul sistem, nefiind trecut în anexă niciun impact bugetar. Costurile vor fi acoperite din fondurile internaționale destinate ajutorării Ucrainei. În schimb, Parlamentul va urma să aprobe inclusiv recepția noului sistem, care va avea un cost estimat de aproximativ 60 de milioane de dolari pentru taxe și comisioane, sumă care va fi suportată din bugetul Ministerului Apărării de la București.
Implicațiile geopolitice ale donației
În contextul tensiunilor geopolitice din regiune, donația unui sistem de rachete Patriot Ucrainei de către România poate fi interpretată ca un gest de solidaritate, dar și ca o mișcare strategică. Aceasta ar putea contribui la consolidarea securității regionale și la întărirea relației de parteneriat cu Statele Unite ale Americii, dar ar putea, de asemenea, să provoace reacții din partea Rusiei, care se opune prezenței militare americane în regiune.
Sursa: Realitatea.net