Summitul NATO: O analiză aprofundată a deciziilor și a contextului
În ciuda faptului că ultimul summit NATO a fost unul dintre cele mai decisive din ultimul deceniu, mulți au ales să ignore analiza detaliată a acestuia, preferând să se concentreze pe gafele lui Biden. În realitate, au fost luate decizii importante, toate consemnate în declarația finală semnată de toți cei 32 de membri NATO.
Contextul summitului NATO
Summitul a avut loc într-un moment dificil pentru alianță, care se confruntă cu numeroase probleme interne. În primul rând, NATO se află într-o criză de conducere, cu președintele SUA, liderul de facto al alianței, care pare incapabil să-și îndeplinească funcțiile și se confruntă cu o lipsă de susținere nu doar în țara lui, dar și în propriul partid.
Criza de conducere în NATO
Franța se află într-o criză politică în urma alegerilor anticipate ale lui Macron, iar Marea Britanie a trimis noul premier, Keir Starmer, care a fost numit în funcție cu doar câteva zile înainte. În plus, Germania se confruntă cu un guvern de coaliție instabil. Astfel, majoritatea liderilor de frunte din NATO nu se pot impune cu adevărat în alianță din cauza problemelor interne.
Problemele financiare ale NATO
În al doilea rând, NATO se chinuie să crească angajamentele de cheltuieli pentru apărare ale țărilor membre la cel puțin 2% din PIB de 10 ani, dar peste un sfert din membrii blocului continuă să rămână în urmă. Canada, Spania, Germania și Belgia sunt printre cei care întârzie cel mai mult să își îndeplinească angajamentele financiare.
Rezultatele summitului NATO
Declarația finală a summitului a fost concentrată majoritar pe războiul din Ucraina și pe rivalitatea americanilor cu China. În ceea ce privește Ucraina, țările NATO au promis asistență și instruire de securitate de 40 de miliarde de euro pe an, cu precizarea că NATO nu se consideră parte a conflictului.
Relația NATO cu China
În ceea ce privește China, declarația finală a summitului a fost foarte critică, acuzând țara de a pune la încercare interesele, securitatea și valorile aliaților. Aceasta este prima oară când o țară care nu se află într-un conflict propriu-zis, atât de depărtată de Atlanticul de Nord sau de vreo țară membră NATO, primește atâta atenție în declarația finală.
Concluzii
Summitul NATO a demonstrat că alianța nu este o organizație egalitară, ci una cu o ierarhie clară, în care nimeni în afară de SUA nu se poate impune. În plus, declarațiile belicoase ale NATO au dus doar la o integrare economică și militară aprofundată într-o Eurasia acum total îndepărtată de Europa de Vest și de SUA.
Sursa: .