Atacuri cibernetice și manipulare electorală: CSAT trage semnalul de alarmă
Într-o ședință de urgență a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), condusă de Președintele Klaus Iohannis, au fost aduse în discuție posibilele riscuri la adresa securității naționale, generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra infrastructurilor IT&C, suport pentru procesul electoral. Deși CSAT nu are atribuții directe în desfășurarea procesului electoral, situația a impus analiza acestor aspecte în cadrul reuniunii.
Atacuri cibernetice cu scopul de a influența procesul electoral
Documentele prezentate în cadrul ședinței CSAT au relevat existența unor atacuri cibernetice menite să influențeze corectitudinea procesului electoral. În contextul actual de securitate regional și electoral, România, alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO, a devenit o țintă prioritară pentru acțiunile ostile ale unor actori statali și non-statali, în special Federația Rusă. Aceasta arată un interes în creștere pentru a influența agenda publică în societatea românească și coeziunea socială.
Tratament preferențial pe TikTok și încălcarea legislației electorale
Analiza documentelor a evidențiat că un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia. Platforma nu l-a marcat drept candidat politic, încălcând astfel legislația electorală. Acest tratament preferențial a fost potențat de nerespectarea Deciziei Biroului Electoral Central de către TikTok, care a constatat că, în fapt, compania chineză nu a implementat prevederile Deciziei BEC.
Acțiuni urgente cerute de CSAT
Membrii Consiliului au cerut autorităților cu atribuții în domeniul securității naționale, celor cu atribuții în buna desfășurare a procesului electoral, precum și organelor de urmărire penală să întreprindă de urgență demersurile necesare pentru clarificarea aspectelor prezentate în ședința CSAT. În acest sens, se cere suspendarea TikTok în România pe fondul suspiciunilor privind manipularea procesului electoral.
Rezultatele alegerilor prezidențiale și implicarea TikTok
În urma primului tur al alegerilor prezidențiale, Călin Georgescu (independent) a obținut 22,94% din voturi, iar Elena Lasconi (USR) – 19,18%. Turul 2 al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 8 decembrie. În acest context, rolul TikTok în influențarea rezultatelor electorale este pus sub semnul întrebării.
Sursa: Realitatea.net