Social

Un proiect de lege privind risipa alimentară în plen.

Un proiect de lege privind risipa alimentara in plen

Risipa alimentară: o problemă cu soluții

O lege în acest sens există din 2012 dar cuprinde doar recomandări. Pentru prima dată vor exista obligații ferme de implementare a măsurilor de luptă împotriva risipei, se va simplifica procesul de donare și va exista o platformă națională digitală unde operatorii economici vor putea raporta datele, spune la RFI, deputata USR – Diana Buzoianu, una dintre inițiatoarele legii.

Diana Buzoianu: Cu siguranță că era nevoie (de o astfel de lege, n.r.) De altfel, noi avem o lege din anul 2012, cu recomandări care ne propunem să devină mai degrabă o obligație. Să începem să facem pasul următor după atâția ani în care am pus subiectul pe masă și astfel am venit cu acest proiect de lege transpartinic.

Un proiect de lege pentru combaterea risipei alimentare

Astăzi a trecut de ultima Comisie de raport. Un lucru foarte important pe care aș vrea să-l menționez de la bun început. Este un proiect semnat de peste 160 de parlamentari din toate partidele democratice. Este un proiect inițiat de mine din partea USR, din partea PNL – Florin Alexe, PSD- Bogdan Gruia Ivan și UDMR -Miklos Zoltan.

Proiectul prevede practic că, în sfârșit, vom avea o platformă digitală creată și gestionată de Ministerul Agriculturii prin care să poată să fie raportate datele cu privire la risipa alimentară de către operatorii economici. Prevedem în sfârșit obligații ferme pentru operatorii economici să implementeze mai multe măsuri înainte ca alimentele să ajungă la groapa de gunoi, obligații ferme inclusiv pentru autoritățile care gestionează cantități mari de alimente… și ele să implementeze la rândul lor măsuri, pentru că și ele ar putea să salveze aceste alimente.

Vorbim pentru prima dată în lege de campanii de informare pentru cetățeni și am ajutat să fie debirocratizat tot procesul, astfel încât pentru alimentele care nu sunt foarte perisabile, ANSVSA să poată să dea condiții mult mai ușoare de a putea să fie transferate cu titlu gratuit, adică donate aceste alimente către ONG-uri.

Ca până la urmă, noi ce ne dorim? Alimentele astea, milioanele de tone de alimente care în fiecare an se aruncă, să ajungă de fapt la beneficiari, la oamenii care au nevoie de ele, pentru că știm că în continuare în România, în fiecare zi, mii de copii se culcă flămânzi.

Sursa: Radio France Internationale