Marcel Ciolacu și PSD conduc în preferințele românilor, dar Nicolae Ciucă și PNL nu sunt departe
Un sondaj de opinie recent, realizat de Avangarde-INSOMAR, a dezvăluit că Marcel Ciolacu și Partidul Social Democrat (PSD) se bucură de cea mai mare susținere în rândul românilor pentru alegerile prezidențiale și parlamentare de la sfârșitul acestui an. Cu toate acestea, Nicolae Ciucă și Partidul Național Liberal (PNL) se află într-o poziție puternică, urmându-i îndeaproape.
George Simion (AUR) ocupă a treia poziție în topul preferințelor românilor
În ceea ce privește a treia poziție în topul preferințelor românilor, aceasta este ocupată de George Simion, reprezentantul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR). Întrebați cu cine vor vota la prezidențialele din 24 noiembrie, majoritatea celor intervievați au declarat că au decis deja pe ce candidat vor pune ștampila de vot.
Rezultatele sondajului pentru alegerile prezidențiale și parlamentare
La întrebarea „Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, dumneavoastră personal cu ce candidat ați vota?”, românii au răspuns în felul următor: Marcel Ciolacu, PSD – 28%, Nicolae Ciucă, PNL – 19%, George Simion, AUR – 16%, Elena Lasconi, USR – 13%, Mircea Geoană, independent – 11%, Cristian Diaconescu, independent – 5%, Kelemen Hunor, UDMR – 4%, Ludovic Orban, FD – 1%, Călin Georgescu, independent – 1%, Cristian Terheș, PNCR – 1%, Altul – 1%. În ceea ce privește alegerile parlamentare, care vor avea loc pe 1 decembrie, românii au indicat următoarele preferințe: Partidul Social Democrat (PSD) – 31%, Partidul Național Liberal (PNL) – 22%, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) – 16%.
Reacția la respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă
Sondajul Avangarde-INSOMAR a abordat și subiectul respingerii candidaturii Dianei Șoșoacă. Respondenții au considerat că decizia Curții Constituționale este nedemocratică.
Detalii tehnice despre sondaj
Sondajul a fost realizat în perioada 10.10.2024 – 20.10.2024, pe un eșantion de 1190 de subiecți, prin metoda face-to-face (teren, la domiciliul respondenților). Marja de eroare maximă de eșantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3,1%. Eșantionul a fost multi-stratificat, probabilistic. Universul cercetării a inclus populația adultă (18 ani și peste), neinstituționalizată, a României.
Sursa: Realitatea.net