Social

Salarii uriașe la Transelectrica. Suma primită de fiecare șef pentru 27 de ședințe pe an

Salarii uriase la Transelectrica Suma primita de fiecare sef pentru 27 de sedinte pe an

Salarii fabuloase la Transelectrica: privilegii de lux pentru șefii companiei

Într-un context economic în care statul român declară necesitatea reducerii cheltuielilor, Transelectrica sfidează austeritatea. Consiliul de Supraveghere al companiei a propus majorarea indemnizațiilor până la suma impresionantă de 42.350 de lei brut pe lună, echivalentul a 5.000 de euro net. Această decizie vine în urma unui an în care au fost organizate doar 27 de ședințe, în cadrul cărora s-au luat 40 de decizii privind investiții de 500 de milioane de lei.

Potrivit unei note semnate de președintele Consiliului de Supraveghere, Cătălin Andrei Dascăl, membrii acestui organism au participat, de asemenea, la 22 de ședințe ale Comitetului de Nominalizare și Remunerare și la 8 ședințe ale Comitetului de Audit. Justificarea pentru aceste remunerații exorbitante este legată de complexitatea deciziilor luate, însă rămâne întrebarea: sunt aceste sume proporționale cu rezultatele obținute?

Bonusuri și facilități pentru membrii Directoratului

Crăciunul a adus cadouri generoase și pentru membrii Directoratului Transelectrica. Conform legislației privind guvernanța corporativă, remunerația acestora este stabilită de Consiliul de Supraveghere. Printre beneficiile acordate se numără o indemnizație de 1.250 de euro lunar pentru chirie, în cazul în care aceștia locuiesc la peste 60 de kilometri de București. Alternativ, cei care aleg să facă naveta primesc 3.500 de lei net lunar pentru transport.

Începând cu 3 octombrie 2024, Directoratul este format din Florin-Cristian Tătaru, Victor Moraru, Ștefăniță Munteanu, Cătălin Constantin Nadolu și Vasile Cosmin Nicula. Mandatul acestora se întinde până în februarie 2028, iar deciziile lor vor influența direct activitatea companiei și, implicit, costurile suportate de consumatori.

Structura acționariatului și susținerea politică

Transelectrica este deținută majoritar de statul român, prin Secretariatul General al Guvernului, care controlează 58% din acțiuni. Restul este împărțit între Pavăl Holding, fondul privat de pensii NN, persoane juridice și fizice. Conducerea companiei este asigurată de Ștefăniță Munteanu, un fost consilier județean din Buzău, susținut de premierul Marcel Ciolacu.

Acest context ridică întrebări legate de influența politică asupra deciziilor companiei și de modul în care sunt gestionate resursele publice. Într-o perioadă în care cetățenii resimt din plin povara economică, astfel de privilegii acordate unor funcționari ridică semne de întrebare cu privire la prioritățile statului.

Un contrast izbitor: austeritate pentru unii, lux pentru alții

În timp ce majoritatea românilor se confruntă cu dificultăți financiare, Transelectrica pare să funcționeze într-o bulă de prosperitate. Deciziile de majorare a indemnizațiilor și acordarea de beneficii suplimentare contrastează puternic cu mesajele oficiale privind necesitatea reducerii cheltuielilor publice.

Acest caz scoate în evidență o problemă mai amplă a guvernanței corporative în companiile de stat. Lipsa de transparență și de responsabilitate în alocarea resurselor publice alimentează nemulțumirea cetățenilor și ridică semne de întrebare cu privire la eficiența și etica acestor instituții.

Sursa: www.realitatea.net/stiri/actual/salarii-de-nababi-la-transelectrica-suma-fabuloasa-pe-care-o-primeste-fiecare-sef-membru-in-aga-pentru-numai-27-de-sedinte-pe-an_677fd81fa100ba04680b3f72