Salariul minim brut în România: o creștere spectaculoasă
Începând cu 1 iulie 2024, salariul minim brut pe economie în România a atins valoarea de 3.700 de lei, marcând o creștere semnificativă de la valoarea de 2.350 de lei înregistrată în 2022. Această creștere face parte dintr-o serie de majorări succesive inițiate de guvernarea PSD, în urma pandemiei. În octombrie 2023, salariul minim brut a crescut la 3.300 de lei, iar în iulie 2024, la inițiativa Premierului Marcel Ciolacu, a fost majorat cu încă 400 de lei.
România depășește alte țări UE în ceea ce privește salariul minim
În urma acestei creșteri, România a depășit Letonia, Ungaria și Bulgaria în clasamentul țărilor membre UE după salariul minim pe economie, conform datelor Eurostat. Cu un salariul minim brut de 743 de euro, România se situează acum înaintea Bulgariei (477 euro), Ungariei (675 euro) și Letoniei (700 euro).
Salariul minim european și reducerea impozitării muncii: priorități ale PSD
Guvernul condus de Marcel Ciolacu a stabilit că valoarea salariului minim brut pe economie nu poate să fie mai mică de 50% din valoarea salariului mediu brut la nivel național. Această măsură face parte din eforturile de a introduce un salariu minim european, cu scopul de a asigura venituri decente pentru toți europenii, indiferent de statul membru în care trăiesc. În plus, guvernul lucrează la o reformă fiscală care vizează reducerea impozitării muncii, pentru a permite ca avansul economiei să se simtă în buzunarele românilor.
Creșterea economică a României confirmată de datele Eurostat și CIA
Datele Eurostat arată că economia României a crescut peste media europeană în primul trimestru al acestui an. Acest avans a fost confirmat și de un raport al Agenției Centrale de Informații (CIA) a Statelor Unite, care evidențiază creșterea spectaculoasă a României sub guvernarea PSD în ceea ce privește Produsul Intern Brut (PIB) și paritatea puterii de cumpărare. Potrivit datelor CIA, în clasamentul mondial în ceea ce privește PIB-ul real (paritatea puterii de cumpărare) România este devansată doar de 6 țări din Uniunea Europeană, mai exact Germania, Franța, Italia, Spania, Polonia și Olanda.
Sursa: Realitatea.net