Inițiativa legislativă pentru pacienții oncologici: Un pas înainte sau doar un vis frumos?
Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a lansat recent un pachet legislativ care vizează îmbunătățirea condițiilor de viață pentru pacienții oncologici. Inițiativa, care a fost lansată în dezbatere publică în luna mai, propune acordarea a două zile libere plătite pe an pentru angajați, pentru a efectua controale preventive pentru un spectru larg de boli. În centrul acestei propuneri se află pacientul, care ar trebui să fie tratat într-un mod personalizat, în funcție de afecțiunile pe care le are.
Accent pe prevenție, analiză și screening
Pauliuc propune o serie de măsuri care vizează prevenția și screeningul, precum și utilizarea telemedicinei și a proiectelor de e-medicină. În plus, senatoarea dorește ca România să se alinieze la ceea ce se întâmplă la nivel european, atât în ceea ce privește finanțarea, care ar trebui să crească spre acel 9% pe care îl susține Pauliuc, cât și în ceea ce privește bunele practici, precum accesul persoanelor vârstnice sau din categorii defavorizate la servicii medicale mai apropiate de ei, chiar la domiciliu.
Clivajul dintre urban și rural: O problemă nerezolvată
Senatoarea PNL a subliniat existența unui clivaj major între accesul la servicii sanitare între urban și rural, precum și diferențele semnificative în funcție de cât de bogată sau de defavorizată este o zonă anume a țării. Există oameni în satele României care suferă de boli cronice sau chiar de afecțiuni acute și care nu merg la medic sau care nu au mai văzut la față un doctor poate de peste 10 ani. În unele zone, drumul către cel mai apropiat spital poate dura chiar și o oră și jumătate, iar multe comune nu au nici măcar un medic de familie.
Telemedicina: Soluție sau problemă?
În ceea ce privește telemedicina, Pauliuc a subliniat că trebuie să fim foarte atenți cum implementăm acest sistem, astfel încât să ajute bolnavii din rural și să nu-i izoleze mai tare. Senatoarea a propus ca, la nivelul direcțiilor de asistență socială, să existe persoane special desemnate care să meargă la bătrâni și la bolnavi acasă și să intermedieze consultații online cu specialiști de la spitalele dintr-un județ anume.
Reducerea birocrației: Un pas necesar
Pauliuc a subliniat și necesitatea reducerii birocrației prin care bolnavii pot avea acces la aceste servicii. În prezent, există situații absurde în care pacienți nedeplasabili trebuie să depună solicitare scrisă la un ghișeu prin care să arate că sunt nedeplasabili. În acest context, senatoarea a criticat faptul că, în anumite zone, am rămas în zona eternei povești cu persoanele cu handicap care trebuie să dovedească faptul că nu s-au recuperat.
Sursa: Realitatea.net