Ministrul Finanțelor, impresionat de „modelul Bolojan”
Într-o declarație recentă, ministrul Finanțelor a lăudat eficiența cu care Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean (CJ) Bihor, a gestionat personalul instituției. În ciuda faptului că nu există o prevedere legală care să îi permită acest lucru, Bolojan a reușit să reducă numărul de angajați de la 298 la 85, un fapt care a atras atenția ministrului.
„Situații ridicole” în administrația publică
Ministrul Finanțelor a recunoscut existența unor „situații ridicole” în ceea ce privește activitatea desfășurată de funcționarii publici la anumite instituții de stat, pe care nu le-a nominalizat. Aceste situații ridicole ar putea fi legate de ineficiența sau redundanța în cadrul instituțiilor publice.
Aplicarea „modelului Bolojan” la nivel național
Întrebat dacă „modelul Bolojan” de restructurare a numărului de angajați de la o instituție trebuie să fie adoptat și în cadrul Executivului, ministrul a răspuns afirmativ. El a subliniat că fiecare conducător de instituție ar trebui să își facă propria evaluare a resurselor pe care le gestionează. Dacă în Bihor s-a putut implementa acest model, cu cheltuieli de funcționare de 30% și 70% cheltuieli de investiții, ar trebui să existe astfel de situații și la nivel central.
Reducerea personalului în CJ Bihor
În urmă cu patru ani, Ilie Bolojan, proaspăt ales președinte al CJ Bihor, a anunțat în prima sa conferință de presă că va da afară jumătate din angajații CJ: 86 vor fi concediați și vor rămâne 88. Bolojan a declarat cu acea ocazie că mulți angajați ai CJ efectiv nu au „obiectul muncii”, dar primesc salarii mari, inclusiv bonusuri de până la 50% pentru participarea la proiecte europene „cu mize mici”.
Sursa: Realitatea.net