Social

Fiică, mamă, bunică – trei generații în exil.

Fiica mama bunica trei generatii in exil

Pandemia și valul de refugiați ucraineni în Europa

Potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), există șase milioane de refugiați ucraineni în Europa, un val fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial. Cei mai mulți au crezut că vor rămâne doar câteva luni, dar bombardamentele, lipsa progreselor de pe front și conflictul interminabil fac tot mai puțin probabilă reinstalarea pe termen scurt.

Experiența celor trei femei ucrainene în Austria

La începutul lunii februarie, orașul portuar din care provin cele trei femei a suferit un alt atac care a aruncat în aer acoperișurile mai multor clădiri. Maryna Troshchenko, în vârstă de 43 de ani, împărtășește că ,,viitorul Ucrainei este atât de incert, încât nu văd o cale de ieșire într-un an sau doi”. După luni de zile în care s-au chinuit să găsească un loc unde să locuiască și în care CV-urile le-au fost respinse, cele trei s-au mutat în cele din urmă în propriul lor apartament datorită unui loc de muncă pe care mama l-a obținut într-un supermarket.

Dilema refugiaților ucraineni din Austria

La sediul organizației Diakonie, care oferă consiliere celor aproximativ 80.000 de refugiați ucraineni din Austria, refugiații se confruntă cu ,,dilema așteptării” – să se întoarcă acasă sau nu? Majoritatea au decis să rămână și să își construiască un viitor aici, în special pentru copiii lor. Cu toate acestea, situația rămâne complicată pentru cei ai căror soți au rămas pe front.

Provocările demografice în contextul afluxului de refugiați

În Germania, care găzduiește peste un milion de refugiați, afluxul masiv contribuie la saturarea capacităților de primire ale autorităților locale. Această situație alimentează retorica anti-imigranți într-un moment în care numărul solicitanților de azil de alte naționalități a crescut puternic. UE trebuie să convină asupra unui statut permanent pentru refugiații ucraineni, având în vedere dificultățile de reconstrucție a vieții într-o țară afectată de război.

Sursa: France 24