Social

Da, se pune lacatul pe fermele de blanuri din Romania.

Da se pune lacatul pe fermele de blanuri din Romania

Decizie crucială pentru viitorul fermelor de blănuri din România

Plenul Camerei Deputaților se pregătește să voteze astăzi un proiect de lege care ar putea schimba radical industria fermelor de blănuri din România. Proiectul 23/2023, care propune interzicerea fermelor de blănuri începând cu 1 ianuarie 2027, este pe ordinea de zi, cu votul final programat pentru ora 11:30. Dacă va fi aprobat, România va deveni a 21-a țară din Europa care interzice creșterea animalelor exclusiv pentru blană.

Inițiatorul proiectului de lege: Deputatul Gheorghe Pecingină

Deputatul Gheorghe Pecingină este unul dintre cei care au inițiat acest proiect de lege. Acesta a pledat public pentru interzicerea fermelor de animale pentru blană (șinșile și nurci), argumentând că animalele nu ar trebui să sufere în numele modei de lux. În plus, Pecingină a subliniat că fermele în care sunt crescute aceste animale s-au dovedit a fi medii extrem de favorabile pentru răspândirea diferitelor boli, inclusiv COVID-19.

Implicațiile proiectului de lege

Pecingină a adus în discuție și faptul că exemplarele scăpate accidental în natură din aceste ferme reprezintă o amenințare pentru biodiversitatea din România, inclusiv pentru ariile naturale protejate. În plus, a menționat că 19 țări europene au adoptat deja legislația privind renunțarea la astfel de ferme. În România, mai există doar 13 ferme de creștere a animalelor sălbatice pentru blănuri, care funcționează în pierdere, întreaga industrie fiind într-un declin accentuat.

Ultimul pas pentru a deveni lege

Pentru ca proiectul să devină lege, acesta are nevoie de votul Camerei Deputaților, for decizional, promulgarea de la președintele Klaus Iohannis și publicarea în Monitorul Oficial. Alături de reprezentanții unor asociații românești și europene, Pecingină susține că și România ar trebui să facă ceea ce este corect și moral și să devină, prin votul Camerei Deputaților, cea de-a 21-a țară europeană care renunță la fermele de animale pentru blană.

Sursa: Realitatea.net