Social

Curs gratuit de educație media pentru profesorii de gimnaziu din România.

Curs gratuit de educatie media pentru profesorii de gimnaziu din Romania

Profesorii de gimnaziu, chemați la datorie: Educația media digitală, o necesitate în era tehnologiei

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a lansat un apel către profesorii de gimnaziu cu specializare în discipline umaniste, invitându-i să se înscrie într-un program de formare în educație media digitală. Această inițiativă se înscrie într-o strategie mai amplă de a îmbunătăți competențele digitale ale elevilor, oferind profesorilor instrumentele necesare pentru a naviga cu succes în era digitală. Termenul limită pentru înscrieri este 1 decembrie 2024, ora 23.59.

Programul de formare: Oportunitatea de a învăța în era digitală

Programul de formare, care se va desfășura în totalitate online, constă în 60 de ore de instruire, dintre care jumătate vor fi sincron (pe Zoom), iar restul asincron, prin studiu individual pe platforma dedicată cursului. Întâlnirile sincron vor începe pe 10 ianuarie și vor avea loc vinerea după-amiaza și sâmbăta în prima parte a zilei, timp de patru săptămâni. Informații suplimentare despre curs și înscrieri sunt disponibile pe educatiemedia.cji.ro.

Beneficiile participării la program: Conectarea cu elevii în era digitală

La finalizarea cursului, profesorii vor avea acces la mentorat și asistență în cadrul Comunității de Educație Media, timp de 2 ani școlari. Acest suport va facilita o implementare consecventă a conceptelor predate în curs în procesul de predare-învățare. Prin această inițiativă, profesorii vor avea oportunitatea de a se conecta mai bine cu elevii lor și de a le „traduce” programa cu ajutorul unor subiecte care sunt de interes pentru ei.

Importanța educației media digitale: Înțelegerea și deconstruirea mesajelor media

Un studiu recent realizat de o echipă de cercetători de la Oxford relevă faptul că peste 50% din conținutul de tip text din mediul online este generat sau tradus de inteligența artificială. În acest context, este esențial să îi susținem pe profesori și pe copii să înțeleagă și să deconstruiască mesajele media care ajung la ei. Educația media digitală este o necesitate în lumea modernă, iar acest curs poate deschide minți și poate activa sistemele proprii de protecție, apăsând pe cele mai sensibile butoane ale ființei.

Despre Centrul pentru Jurnalism Independent: 30 de ani de promovare a educației media

Centrul pentru Jurnalism Independent este o organizație cu o tradiție de 30 de ani în promovarea educației media. În anul 2021, CJI a demarat Programul Școli-Pilot-Media, în parteneriat cu Ministerul Educației, și a format peste 700 de profesori, care predau în 338 de școli din 98 de orașe. Dascălii au lucrat la clasă cu peste 240.000 de elevi, prin programul de formare „Introducere în educație media pentru profesorii de limba și literatura română și discipline conexe” (acreditat din 2020).

Sursa: oradeanul24.ro