Social

Crin Antonescu: Am intrat în politică de rușine, nu voiam să stau mult!

Crin Antonescu Am intrat in politica de rusine nu voiam sa stau mult

Crin Antonescu: Politica, o alegere neașteptată și o cale nesigură

Crin Antonescu, fost lider liberal și candidat la alegerile prezidențiale, a făcut o serie de declarații surprinzătoare despre începuturile sale în politică. Acesta a mărturisit că nu a intrat în politică cu intenția de a rămâne pe termen lung, ci mai degrabă dintr-un sentiment de responsabilitate și rușine față de sacrificiile făcute de alții în timpul Revoluției din 1989.

„Nu am intrat în politică cu gândul să rămân mult, nu am intrat cu gândul că aș putea fi măcar parlamentar. Când am venit la primul mandat, abia așteptam să se termine. Politica te duce de pe o zi pe alta dacă nu te hotărăști, la un moment dat, să spui stop”, a declarat Antonescu, rememorând începuturile sale în viața publică.

Un moment definitoriu: rușinea care a schimbat traiectoria

Antonescu a povestit despre un episod marcant din 1990, când a fost confruntat de un liberal veteran, Nicu Stănescu, care l-a făcut să reflecteze asupra implicării sale. „Am intrat în politică pentru că, în 1990, am avut un… de rușine, ca să spun pe scurt. Am simțit atunci că oamenii care au murit la Timișoara, la București, au murit și pentru că noi, toți ceilalți, nu am făcut nimic”, a explicat fostul lider liberal.

Acesta a relatat cum, la îndemnul lui Stănescu, a decis să se alăture Partidului Național Liberal, în ciuda faptului că nu avea ambiții politice. „Eram profesor, împreună cu alți tineri am înființat organizația PNL din Tulcea și apoi lucrurile au început să curgă”, a adăugat el.

Politica, între idealuri și realitate

Crin Antonescu a recunoscut că, de-a lungul carierei sale, nu a fost motivat de dorința de a ocupa funcții înalte. „Nu mi-am dorit să ajung pe o anume funcție, oricât de sus. Faptul că voi activa într-un birou din Casa Poporului, enorm, disproporționat, conceput poate chiar pentru Ceaușescu, nu mi-l puteam imagina când făceam naveta pe șoselele patriei, când eram profesor la țară”, a spus el.

Totuși, Antonescu a recunoscut că parcursul său politic a fost influențat de evenimentele și contextul post-decembrist, care l-au determinat să rămână implicat, în ciuda dorinței inițiale de a renunța. „Am avut o tentativă și am fost foarte aproape de a renunța la politică imediat după 1996, după ce Emil Constantinescu și Convenția Democratică au câștigat. Am spus: ‘Bine, în fond, lucrul pentru care am intrat în politică s-a împlinit. S-a petrecut rotația democratică în România, am scăpat de comuniști’. Aș putea să mă întorc la ale mele”, a explicat el.

Un parcurs neașteptat, dar plin de învățăminte

Deși inițial nu și-a dorit să rămână în politică, Crin Antonescu a devenit una dintre cele mai proeminente figuri ale scenei politice românești. Povestea sa reflectă complexitatea alegerilor personale și impactul contextului istoric asupra deciziilor individuale. În ciuda ezitărilor și a lipsei de ambiții inițiale, Antonescu a jucat un rol semnificativ în politica post-decembristă, marcând o perioadă importantă din istoria recentă a României.

Sursa: www.realitatea.net/stiri/politica/crin-antonescu-am-intrat-in-politica-de-rusine-nu-voiam-sa-raman-mult_67b2e26eee97fb19f75018b2