Guvernul ia măsuri drastice în fața crizei energetice
În contextul unei crize energetice iminente, premierul Marcel Ciolacu a anunțat o serie de măsuri urgente pentru a proteja cetățenii și antreprenorii români de efectele caniculei. „Este nevoie să colaborăm mai strâns și să accelerăm investițiile în rețeaua națională de transport, în capacitățile noi de producție și de stocare a energiei”, a declarat premierul, promițând să se implice direct în această problemă.
Comandamentul pentru Energie: Măsuri imediate
În cadrul Comandamentului pentru Energie, s-au stabilit o serie de măsuri imediate pentru a face față crizei. Acestea includ creșterea producției de energie, indiferent de sursă, identificarea unui format standard de transmitere/comunicare a datelor de măsură a energiei electrice între distribuitori și furnizori și protejarea consumatorului final de fluctuațiile din piață. De asemenea, operatorii de distribuție vor publica și actualiza constant pe website-urile proprii localitățile/zonele afectate de avarii, precum și durata estimată pentru remediere.
Investiții în domeniul energiei: o prioritate pentru Guvern
Accelerarea investițiilor în toate segmentele din domeniul energiei a fost identificată ca o prioritate. Ministerul Energiei și Ministerul Mediului vor prezenta Guvernului o informare cu privire la stadiul proiectelor de investiții în energie. În cazul în care sunt identificate dificultăți în derularea acestora, se vor lua decizii de urgentare la nivelul Guvernului. Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că următorii cinci ani sunt vitali pentru dezvoltarea sistemului energetic.
Strategie energetică națională: o necesitate urgentă
„După 15 ani, România este pregătită să adopte o Strategie energetică națională”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Aceasta va permite statului român să își planifice, prioritizeze și coreleze investițiile și proiectele necesare pentru asigurarea siguranței energetice naționale, la un preț competitiv al energiei electrice și gazelor naturale.
Consultările continuă pentru asigurarea securității energetice a României
Consultările între reprezentanții Guvernului, instituțiilor responsabile, producătorilor, distribuitorilor și furnizărilor vor continua pentru asigurarea securității energetice a României. La reuniunea Comitetului pentru energie au participat, alături de premier și ministrul energiei, vicepremierul Marian Neacșu și reprezentanți ai ANRE, Consiliul Concurenței, Transelectrica-DEN, OPCOM, Hidroelectrica, Electrocentrale București, Romgaz, OMV Petrom, Complexul energetic Oltenia, Complexul Energetic Valea Jiului, Electrocentrale Craiova, Nuclearelectrica, Rompetrol Energy, Henro, ACUE, AFEER și SAPE.
Sursa: Realitatea.net