Un candidat surpriză care a bulversat calculele: Călin Georgescu
Călin Georgescu, un candidat independent care a reușit să se situeze pe locul al treilea în urma alegerilor prezidențiale, conform exit poll-urilor, este un personaj complex și plin de surprize. Acesta, în vârstă de 62 de ani, este un absolvent al facultății de Agronomie și deține un doctorat în pedologie, studiul solurilor.
Un parcurs profesional divers
Înainte de Revoluție, Georgescu a lucrat ca inginer agronom la o întreprindere din Făgăraș, județul Brașov. În 1991, a devenit șef al biroului senatorial pentru Mediu din Parlament, iar un an mai târziu a fost numit consilier al Ministrului Mediului, Marcian Bleahu. În perioada 1993-1996, a condus un ONG numit Asociația Tineretului Ecologist din România (TER), iar în guvernarea CDR a devenit secretar general în Ministerul Mediului.
Experiență internațională și expertiză în dezvoltare durabilă
La mijlocul anilor 2000, Georgescu a condus un departament din cadrul Ministerului de Externe (MAE), iar ulterior a ocupat timp de mai mulți ani diferite funcții la ONU în domeniul conservării mediului. Astăzi, se prezintă ca expert în dezvoltare durabilă și este profesor asociat la Universitatea din Pitești.
Încercări repetate de a accede la funcția de prim-ministru
În plan politic, numele lui Georgescu a fost vehiculat pentru prima dată în spațiul public în 2012, când ar fi trebuit să devină premier după căderea Guvernului Boc. În urma tragediei de la Colectiv, care a dus la căderea Guvernului Ponta, a fost propus din nou pentru funcția de prim-ministru, de mai multe persoane publice cu vederi naționaliste, în frunte cu actorul Dan Puric. În decembrie 2020, AUR, un partid nou intrat în Parlament, l-a propus oficial pe Călin Georgescu pentru șefia Guvernului. În toate aceste cazuri, nu a fost numit.
Controverse și decizii surprinzătoare
George Simion, liderul AUR, i-a oferit funcția de președinte de onoare al partidului. Ulterior, Georgescu a generat controverse prin faptul că i-a numit ”eroi” pe liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu și pe mareșalul nazist Ion Antonescu, vinovat de Holocaustul din România. Aceste declarații i-au adus un dosar penal, iar Georgescu a părăsit AUR. În urma unei decizii a Biroului Electoral Central, în ultimele zile de campanie, a fost obligat să înlăture din mediul online toate materialele electorale care nu conțin codul de identificare primit de la AEP.
Sursa: Realitatea.net