2024: Anul care va decide viitorul României
În 2024, România va fi martora unor alegeri cruciale care vor decide direcția pe care o va lua țara în următorii ani. Alegerile parlamentare și prezidențiale vor avea loc în trei duminici consecutive: 24 noiembrie, 1 decembrie și 8 decembrie. Aceste alegeri vor fi reglementate de o serie de acte legislative și ordonanțe de urgență, care vor asigura desfășurarea corectă și transparentă a procesului electoral.
Procesul electoral: O cursă lungă și complexă
Procesul electoral reprezintă totalitatea acțiunilor și evenimentelor întreprinse de candidați, autoritățile centrale sau locale, în perioada electorală. Aceasta este definită ca perioada de timp cuprinsă între ziua aducerii la cunoștința publicului a datei alegerilor și data publicării rezultatelor finale în Monitorul Oficial.
Perioada de precampanie: Pregătirea pentru marea cursă
Perioada de precampanie, care începe la 10 septembrie și se încheie la 25 octombrie, este momentul în care partidele care doresc să candideze în alianță trebuie să depună la Biroul Electoral Central protocolul de constituire a alianței electorale respective. În această perioadă, Autoritatea Electorală Permanentă și Ministerul Afacerilor Externe comunică Biroului Electoral Central numărul alegătorilor cu domiciliul în România înscriși în Registrul electoral.
Campania electorală: Lupta pentru inimile și mințile alegătorilor
Campania electorală începe la 25 octombrie și se încheie pe 23 noiembrie. În această perioadă, candidații își prezintă propunerile și viziunile, în încercarea de a câștiga sprijinul alegătorilor. În același timp, primarii, cu sprijinul prefecților și a Autorității Electorale Permanente, aduc la cunoștința publicului delimitarea și numerotarea fiecărei secții de votare, precum și a sediilor acestora.
Votul în străinătate: Oportunitatea diasporei de a-și face auzită vocea
Votarea în străinătate are loc pe parcursul a două zile: 22 noiembrie și 23 noiembrie. Acest lucru asigură că românii care trăiesc în afara granițelor țării au oportunitatea de a-și exercita dreptul de vot și de a influența rezultatul alegerilor.
Contestații și publicarea rezultatelor: Ultima etapă a procesului electoral
În termen de 24 de ore de la data votării, Biroul electoral pentru votul prin corespondență trebuie să înainteze către biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate procesul-verbal privind rezultatele votului prin corespondență. După primirea dosarului de la Biroul Electoral Central și soluționarea cererilor de anulare a alegerilor pentru fraudă electorală, Curtea Constituțională validează alegerile și publică rezultatul acestora în mass-media și în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Al doilea tur de scrutin: Decizia finală
În cazul în care niciun candidat nu obține majoritatea absolută a voturilor în primul tur de scrutin, se organizează un al doilea tur între cei doi candidați cu cele mai multe voturi. Campania electorală pentru cel de-al doilea tur de scrutin începe pe 29 noiembrie și se încheie la 7 decembrie. Votarea are loc în ziua de 8 decembrie, între orele 7.00-21.00.
Sursa: Realitatea.net