Începe bătălia pentru Parlament: Campania electorală își deschide porțile
În pragul unei noi confruntări politice, România se pregătește pentru alegerile parlamentare. Campania electorală își va deschide oficial porțile mâine, marcând începutul unei perioade în care candidații își vor promova imaginea și vor încerca să câștige încrederea alegătorilor. În acest context, președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a făcut o serie de anunțuri importante în cadrul unei conferințe de presă.
Reguli stricte pentru promovarea candidaților
Conform declarațiilor lui Toni Greblă, toate materialele de promovare folosite în precampanie trebuie să fie înlăturate, iar în perioada campaniei electorale, candidații vor putea folosi doar materialele care sunt strict și precis reglementate de lege. În plus, Biroul Electoral Central a validat toate listele de candidați depuse de competitorii politici, pregătind terenul pentru tragerea la sorți care va stabili ordinea în care sunt înscriși în buletine competitorii electorali.
Secțiile de vot pentru românii din străinătate
În ceea ce privește românii care se află în afara teritoriului României, Autoritatea Electorală Permanentă a stabilit 950 de secții de vot. Acestea sunt distribuite în mai multe țări, printre care Italia, Spania, Marea Britanie, Franța, Republica Moldova, SUA, Belgia, Țările de Jos și Ucraina. Pentru cetățenii români care domiciliază în străinătate, perioada de votare este mai lungă, începând sâmbătă și duminică de la ora 7,00, până la 21,00, cu posibilitatea de prelungire a votării duminică până la ora 23,59, dacă există încă persoane în incinta secției de votare.
Reguli de vot pentru cetățenii cu domiciliul în țară
În ceea ce privește cetățenii cu domiciliul în țară, aceștia pot vota numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își au domiciliul ori reședința. În cazul în care, în ziua votării, alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiași circumscripții electorale, aceștia pot vota la orice secție de votare din cadrul circumscripției electorale unde își au domiciliul sau reședința.
Securitatea cibernetică a alegerilor
În contextul unei lumi tot mai digitalizate, securitatea cibernetică a alegerilor este o preocupare majoră. Toni Greblă a subliniat că Autoritatea Electorală Permanentă deține întreaga infrastructură informatică necesară pentru desfășurarea alegerilor și a luat măsurile necesare pentru a preveni orice tentativă de fraudă cibernetică. Până în prezent, nu au fost înregistrate astfel de tentative, iar speranța este ca aparatura să reziste oricăror posibile atacuri.
Sursa: Realitatea.net