Justitie

Legea pensiilor militare a fost adoptată de Senat.

Legea pensiilor militare a fost adoptata de Senat

Legea pensiilor militare: schimbări majore în Comisia de Apărare a Senatului

Într-o mișcare surprinzătoare, Comisia de Apărare a Senatului a adus modificări semnificative la legea pensiilor militare. Cuantumul acestor pensii, care sunt în plată, se va actualiza ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional și/sau solda de funcție/salariul de funcție al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare.

Excepții la actualizarea pensiilor militare

Există însă și excepții. Aceste prevederi nu vor fi aplicate pensionarilor militari care exercită funcția de membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau funcții asimilate acestora, cât și celor care au calitatea de parlamentar, pe perioada exercitării acestor funcții. În plus, dacă actualizarea rezultă într-o pensie mai mică decât cea aflată în plată, suma în plată se va menține.

Eliminarea articolului 60 (1)

Comisia de Apărare a Senatului a eliminat articolul 60 (1) din forma Camerei Deputaților, care prevedea că „dispozițiile art 60 alin (2) și (3) se aplică în mod corespunzător și în cadrul procedurii de actualizare a pensiilor militare de stat”.

Actualizarea pensiilor militare: termen de 30 de zile

Senatorii din Comisia de Apărare au mai stabilit că, „în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Casele de pensii sectoriale actualizează din oficiu toate pensiile militare de stat aflate în plată, cu majorările soldei de grad, salariul gradului profesional și al soldei de funcție/ salariul de funcție care au avut loc în perioada 2015 – 2024”.

Fondurile necesare pentru plata pensiilor militare

Fondurile necesare pentru plata în anul 2024 a acestor drepturi vor fi suportate din bugetele instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională.

Sursa: Realitatea.net