Justitie

Fost judecător CCR: „BEC a inventat o decizie CCR inexistentă. Constatarea este un fals”

Fost judecator CCR BEC a inventat o decizie CCR inexistenta Constatarea este un fals

Scandalul BEC: Acuzații de fals și decizii controversate

Un fost judecător al Curții Constituționale, Toni Neacșu, a lansat acuzații grave împotriva Biroului Electoral Central (BEC), susținând că instituția a inventat o hotărâre a CCR care, în realitate, nu există. Potrivit acestuia, BEC ar fi depășit atribuțiile legale, intrând în sfera de competență exclusivă a Curții Constituționale. Neacșu a subliniat că hotărârea din 6 decembrie 2024, invocată de BEC, nu conține nicio referire la îndeplinirea condițiilor constituționale de către Călin Georgescu, ceea ce face ca decizia să fie catalogată drept un fals juridic.

Mai mult, fostul judecător a evidențiat că BEC a aplicat eronat o altă hotărâre a CCR, din octombrie 2024, care se referea la un caz complet diferit, cel al Dianei Șoșoacă. În cazul lui Georgescu, CCR nu a analizat niciodată condițiile constituționale pentru candidatura sa, iar decizia BEC de a respinge dosarul acestuia este considerată extrem de vulnerabilă din punct de vedere legal.

Contestații și tensiuni electorale

Într-un context electoral deja tensionat, Curtea Constituțională a primit două contestații împotriva deciziei BEC de a respinge candidatura lui Călin Georgescu. Una dintre acestea a fost depusă de un avocat al candidatului, iar cealaltă de Elena Radu, un alt avocat implicat în acest caz. Contestațiile vor fi analizate în cadrul unei ședințe convocate de CCR, programată pentru marți, 11 martie, la ora 17:00.

Documentele depuse la dosar vor fi examinate până la termenul limită, stabilit pentru 11 martie, ora 14:00. Decizia finală a CCR va clarifica dacă hotărârea BEC respectă sau nu cadrul legal și constituțional, iar judecătorii vor trebui să stabilească dacă Georgescu își poate continua cursa electorală.

Mobilizare masivă a susținătorilor lui Georgescu

Decizia BEC a generat o mobilizare fără precedent în rândul susținătorilor lui Călin Georgescu. Mii de români s-au îndreptat spre Capitală pentru a-și exprima nemulțumirea față de ceea ce consideră a fi o încălcare a drepturilor democratice. Protestele au fost însoțite de apeluri la justiție și la respectarea normelor constituționale.

În paralel, Georgescu a anunțat că va da în judecată Guvernul României, Autoritatea Electorală Permanentă și Biroul Electoral Central, solicitând organizarea unui nou tur de scrutin. Avocații săi susțin că normele juridice pozitive, care creează efecte constructive, ar trebui să prevaleze în fața celor distructive, invocând principiul eficienței juridice.

Decizii cruciale pentru viitorul democrației

Curtea Constituțională se află în fața unei decizii de importanță majoră, care ar putea avea implicații semnificative asupra procesului electoral și asupra încrederii publicului în instituțiile statului. În timp ce susținătorii lui Georgescu acuză o tentativă de subminare a democrației, criticii săi subliniază necesitatea respectării stricte a cadrului legal.

În acest context, rămâne de văzut dacă CCR va confirma sau va infirma decizia BEC, iar rezultatul va influența nu doar soarta candidaturii lui Călin Georgescu, ci și percepția publică asupra integrității procesului electoral din România.

Sursa: www.realitatea.net/stiri/actual/fost-judecator-ccr-bec-a-inventat-o-hotarare-a-ccr-care-in-realitate-nu-exista-constatarea-aceea-este-pur-si-simplu-un-fals_67cf215da546ba7f314c25da