Justitie

Eurobarometru: România lider în corupție în UE!

Eurobarometru Romania lider in coruptie in UE

Corupția în România: O Epidemie Silențioasă

Într-o țară unde corupția pare să fie la ordinea zilei, nu mai puțin de 94% dintre șefii companiilor chestionate au fost de acord cu afirmația „corupția este larg răspândită în România“. Această statistică alarmantă scoate la iveală o realitate dură, dar nu surprinzătoare pentru cei care trăiesc și lucrează în România.

Partidele la Guvernare: PSD și PNL, în Centrul Controversei

Într-un peisaj politic marcat de instabilitate și nepotism, 55% dintre companiile private se plâng că partidele aflate la guvernare – PSD și PNL – cer bani pentru a le acorda contractele pe bani publici. Această practică, asemănată cu o taxă de protecție sau un „parandărăt“, reprezintă o modalitate prin care partidele lui Ciolacu și Ciucă își trag comisioane din banii publici.

Calitatea Lucrărilor: Un Preț Plătit de Societate

În acest context, firmele sunt lăsate să umfle costul lucrărilor sau să realizeze lucrări de proastă calitate pentru a putea plăti comisioanele cerute de partidele la guvernare. Această practică nu doar că afectează bugetul public, dar și calitatea serviciilor oferite cetățenilor.

Eurobarometrul Corupției 2024: România, la Coada Clasamentului

Sorin Ioniță, director la Expert Forum și specialist în politici publice, a adus în atenție Eurobarometrul corupției 2024. Conform acestuia, România se situează pe ultimul loc între statele membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește corupția. Sondajul pe mediul de afaceri arată că 53% dintre firmele chestionate se plâng de corupție și 43% de patronaj și nepotism în mediul public. Acestea sunt cele mai ridicate niveluri din UE.

Instabilitatea Deciziei Politice: O Problemă Majoră

O altă problemă majoră semnalată de firmele chestionate este instabilitatea deciziei politice. Nu mai puțin de 71% dintre firmele din România se plâng de această problemă, mult peste nivelul înregistrat în Grecia, următoarea țară din clasament, cu 45%. Această instabilitate politică, patronată de Iohannis, pare să nu aibă niciun efect pozitiv în viața reală a comunității, unde treburile publice sunt un vraiște.

Contradicții în Rapoartele Comisiei UE

Ironia situației este că aceste date pe corupție din Eurobarometru contrazic flagrant recentul raport al aceleiași Comisii UE pe Anticorupție, redactat pentru România în tonuri neobișnuit de roze și optimiste. Această discrepanță ridică semne de întrebare cu privire la credibilitatea și acuratețea informațiilor prezentate de Comisia UE.

Sursa: Realitatea.net