Justitie

Decizia de ultima ora a Biroului Electoral Central.

Decizia de ultima ora a Biroului Electoral Central

Decizie BEC: Corespondență cu Guvernul și Primăria București pentru organizarea referendumului

Biroul Electoral Central (BEC) a luat o decizie crucială în privința organizării referendumului local din Capitală. Într-un efort de a asigura o bună desfășurare a acestui proces, BEC a decis să inițieze corespondența cu Guvernul României, Primăria Municipiului București, Instituția Prefectului Municipiului București și Autoritatea Electorală Permanentă. Această decizie vine în contextul în care fiecare instituție are atribuții legale specifice în organizarea referendumului.

Solicitarea Primăriei București

Primăria Municipiului București, prin primarul general, Nicușor Dan, a solicitat BEC și Regiei Autonome „Monitorul Oficial” derularea operațiunilor specifice prezentării și aprobării machetelor buletinelor de vot aferente referendumului local. În cererea sa, Nicușor Dan a invocat dispozițiile art. 15 indice 1 din Legea privind organizarea referendumului și a menționat că buletinele de vot vor fi imprimate de către Regia Autonomă „Monitorul Oficial”.

Implicațiile Hotărârii Consiliului General al Municipiului București

Conform solicitării primarului general, Hotărârea Consiliului General al Municipiului București prin care a fost aprobată organizarea unui referendum local în 24 noiembrie, stabilește că sumele necesare desfășurării acestui referendum vor fi alocate de la bugetul municipiului București. În acest context, BEC a decis să inițieze corespondența cu Guvernul României, Primăria Municipiului București, Instituția Prefectului Municipiului București și Autoritatea Electorală Permanentă pentru a asigura o bună organizare a referendumului.

Dimensiunea buletinelor de vot

Într-o altă decizie, BEC a stabilit că dimensiunea buletinelor de vot care vor fi utilizate la referendumurile locale organizate la aceeași dată cu un tur de scrutin al alegerilor pentru Președintele României din anul 2024 este formatul A5. În cadrul referendumului local, fiecare problemă de interes local supusă procesului consultativ transpusă într-o întrebare, se înscrie pe câte un buletin de vot distinct.

Disfuncționalități în organizarea referendumului

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a afirmat că există „numeroase disfuncționalități” cu privire la organizarea referendumului în București odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale. În contrast, primarul Nicușor Dan a spus că a văzut o încercare a unor instituții de „a se acoperi de hârtii”.

Referendumul local din 24 noiembrie

În 21 octombrie, Consiliul General al Capitalei a aprobat organizarea unui referendum local pe data de 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale. Bucureștenii vor fi invitați să răspundă la trei întrebări, care vizează modul de împărțire a banilor între PMB și primăriile de sector, eliberarea autorizațiilor de construire în București și combaterea consumului de droguri în școli.

Sursa: Realitatea.net