Diverse

Romania risca sa rateze urmatoarea transa din PNRR.

Romania risca sa rateze urmatoarea transa din PNRR

300 de milioane de euro din PNRR în pericol: Guvernul are șase luni să ia o decizie crucială

Într-o lume în care economia este în continuă schimbare, România se confruntă cu o provocare majoră. Țara noastră riscă să piardă 300 de milioane de euro, fonduri alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dacă nu va lua măsuri pentru a scădea pragul de impozitare pentru microîntreprinderi. În prezent, acest prag este de 500.000 de euro, însă oficialii Comisiei Europene doresc ca acesta să fie redus la doar 88.500 de euro, potrivit unor surse oficiale citate de TVR Info.

Impactul schimbării sistemului de taxare asupra mediului de afaceri

Reprezentanții mediului de afaceri sunt îngrijorați de această posibilă schimbare a sistemului de taxare. Ei avertizează că o astfel de modificare va afecta în mod negativ micile afaceri și că, în final, costurile suplimentare vor fi suportate de consumatori. Stere Fudulea, secretar general al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii, a subliniat că o scădere atât de drastică a pragului de impozitare ar avea un impact semnificativ asupra mediului de afaceri.

Implicațiile neadoptării unei noi scheme de impozitare

Dacă guvernul nu va adopta o nouă schemă de impozitare, România ar putea pierde 300 de milioane de euro din tranșa a treia a PNRR. Marcel Ciolacu, liderul PSD, a declarat că această problemă va fi discutată în coaliție și că are încredere că se va ajunge la o soluție în termenul de șase luni impus de Comisia Europeană.

Opinia experților în economie

Economiștii avertizează că schimbarea sistemului de impozitare nu va duce neapărat la încasări mai mari la bugetul de stat. Dragoș Cabat, analist financiar, a subliniat că este necesar un studiu pentru a evalua dacă această măsură se justifică. În caz contrar, aceasta ar putea duce doar la o îngreunare a contabilității și la o scădere a veniturilor la buget.

Situația actuală a microîntreprinderilor

În prezent, microîntreprinderile cu venituri anuale de până la 60.000 de euro, inclusiv, plătesc impozit de 1% pe cifra de afaceri. Cele cu încasări peste această limită, de 3%. Anul trecut, pragul de impozitare pentru micile afaceri a fost redus la jumătate, de la 1 milion de euro, la nivelul actual de 500.000 de euro.

Sursa: Realitatea.net